Pakweg vijftien jaar geleden haalden we alle informatie die we nodig hadden uit boeken die we haalden in de bibliotheek. Nu is het internet de grote bron van informatie. Alles kunnen we terug vinden op Google of Wikipedia. Ik hoorde ooit een leraar vragen: "Weet iemand wat een encyclopedie is?" en zijn leerlingen antwoordden: "Is dat iets als Wikipedia?" Zo zie je maar hoe het kenniscentrum verschuift.
Ook de manieren van kennis opslaan zijn totaal verschillend. Vroeger vond je alles op rekken, in fichebakken of door het aan iemand anders te vragen. Nu krijg je miljoenen hits dankzij één simpele muisklik. Waarom zouden we dan nog een encyclopedie nodig hebben?
Vroeger reproduceerden computers documenten. Vandaag de dag doet het semantische web z'n intrede. In het semantische web begrijpen computers wàt ze vertellen aan hun gebruikers. Computers zouden zo personen, organisaties, dieren, ... aan elkaar kunnen linken. Zo zouden zoekmachines geoptimaliseerd kunnen worden doordat de gebruiker, via semantische technologie, zou kunnen aangeven of hij op zoek is naar een persoon, een voorwerp of een bedrijf. Het semantische web kan onze levens dus een stuk gemakkelijker maken.