zaterdag 17 maart 2012

Infographic: How Social Sites Make Money

http://www.usbundles.com/
how-social-sites-make-money
Vandaag de dag gebruiken we sociale media voor van alles en nog wat. Sites als Facebook, Twitter of Linkedin maken hier dan ook gretig gebruik van.

Bijna alle bekende sociale netwerken halen het merendeel van hun inkomsten uit reclame.

Opvallend: Twitter & Facebook, twee van de meest gebruikte sociale netwerksites, hebben (nog?) geen betalende versie.Veel netwerken hebben gratis versie maar voor een geavanceerde versie moet er betaald worden.

Tumblr en CouchSurfing halen geen inkomsten uit reclame maar dit wordt gecompenseerd door het betalend lidmaatschap.

Dat het belang van sociale media in de toekomst alleen maar toenemen, bevestigt het onderste deel van de grafiek. Marketingsbureaus zetten meer en meer in op sociale media. Via de sociale media kunnen ze namelijk jongere doelgroepen gemakkelijker bereiken.

 Deze sites vergaren veel informatie over hun gebruikers en zo kunnen adverteerders nog specifieker te werk gaan. In de toekomst kunnen sociale media deze informatiestroom nog verfijnen.

Dat sociale media dus nog enorm veel groeicapaciteit hebben, hoef ik dus niet meer te vertellen.

Google Play


De Android market heet nu Google Play. Dit nieuw platform voorziet je Androidtoestel van de nieuwste applicaties die je tegelijk ook via het internet kan raadplegen.

Koop een applicatie via je computer en gebruik hem op je Androidtelefoon. Begin een film op je gsm te bekijken en zie het einde op je tablet. De mogelijkheden die Google Play biedt, zijn oneindig. Er zijn zowel betalende als gratis applicaties beschikbaar.

Meer informatie op: https://play.google.com/store/apps

DNS?!


DNS = Domain Name System.
Eerst en vooral zorgt DNS ervoor dat het internet werkt zoals we het vandaag kennen. Zonder deze technologie zouden we muziek enkel kunnen beluisteren via cd's, zouden we nog in de krant moeten zoeken welke films er spelen en zouden we nog nooit van een webshop gehoord hebben.

Simpel gezegd vertaalt DNS domeinnamen in een IP-adres. In principe staat na elke URL een punt. www.google.be is dus eigenlijk www.google.be. Die punt zorgt ervoor dat een computer op zoek kan gaan naar het IP-adres van de URL. Vaak zijn domeinnamen al opgeslagen op de computer, maar als dit niet zo is moet de computer dus op zoek naar het IP-adres. De computer doorzoekt dan verschillende 'name systems' die het IP-adres zouden kunnen kennen. Dit lijkt een lang proces, maar niets is minder waar. Alles gebeurt in een fractie van een seconde. DNS zorgt er dus ook voor dat internet snel kan werken.

In het filmpje wordt nog eens op een ludieke manier uitgelegd hoe DNS precies werkt. Veel plezier!

maandag 12 maart 2012

Information R/evolution + Intro to the Semantic Web

Pakweg vijftien jaar geleden haalden we alle informatie die we nodig hadden uit boeken die we haalden in de bibliotheek. Nu is het internet de grote bron van informatie. Alles kunnen we terug vinden op Google of Wikipedia. Ik hoorde ooit een leraar vragen: "Weet iemand wat een encyclopedie is?" en zijn leerlingen antwoordden: "Is dat iets als Wikipedia?" Zo zie je maar hoe het kenniscentrum verschuift.

Ook de manieren van kennis opslaan zijn totaal verschillend. Vroeger vond je alles op rekken, in fichebakken of door het aan iemand anders te vragen. Nu krijg je miljoenen hits dankzij één simpele muisklik. Waarom zouden we dan nog een encyclopedie nodig hebben?

Vroeger reproduceerden computers documenten. Vandaag de dag doet het semantische web z'n intrede. In het semantische web begrijpen computers wàt ze vertellen aan hun gebruikers. Computers zouden zo personen, organisaties, dieren, ... aan elkaar kunnen linken. Zo zouden zoekmachines geoptimaliseerd kunnen worden doordat de gebruiker, via semantische technologie, zou kunnen aangeven of hij op zoek is naar een persoon, een voorwerp of een bedrijf. Het semantische web kan onze levens dus een stuk gemakkelijker maken.

Don't be evil


Google beheerst zowel de virtuele als reële wereld. Bij alles wat je doet op het web kijkt Google mee. Deze blog is geschreven in Blogger, miljoenen mensen gebruiken Google Chrome als internetbrowser. Google is nog steeds de grootste zoekmachine ter wereld en versterkt deze positie danzij Google Maps. E-mailen doen we via Gmail. Sociale netwerken houden we bij via Google + en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Google legt niet alleen beslag op onze computers, maar op heel ons leven. Denk maar aan de Android-gsm's waar je enkel apps uit de Androidmarket (nu Google Play) voor kan gebruiken. Google is echt van alle markten thuis. Zo hebben ze aandelen in elektriciteitsmaatschappijen en internetproviders. Met Google Health voeren onderzoek naar DNA en je gezondheidstoestand.

Waarom wil Google nu al die informatie? Simpel. 97% van hun inkomsten komt uit reclame. Dankzij al deze informatie kunnen reclamemakers perfect inspelen op de behoeftes van één gebruiker.

So, Google, don't be evil.